НЧ ВедринаСело Връбница – колкото близо, дваж по-далече от София. Училище има, но читалище си няма. Не само будни, но и хора с ярко изявен творчески дух се събират и слагат началото на читалище „Ведрина”. Януарският студ не ги плаши, защото по-голям е студът, когато няма културно средище. И то в с.Връбница – селото, в което легендата разказва, че точно в крайпътната кръчма на Ломско шосе, вечер лудо са се понасяли в шопска ръченица. И точно в такава привечер, тръгнал по свои дела, седнал Мърквичка в кръчмата и бил запленен от животрептящия шопски ритъм. Тук се родила идеята за известната картина „Ръченица”.  

Така повече от 80 години Народно читалище „Ведрина-1932” отваря вратите си за всички, носещи в себе си неутолимата жажда за нови знания и вечния порив към изкуството. В читалището се вплитат просветната дейност и специализираните школи по изкуства. Творческият колектив е не само млад, но и с устрем към днешния ден, който се изявява в иновационни подходи, преплитайки ги здраво с българската неувяхваща традиция.

Читалище „Ведрина-1932” обхваща населението в ж. к. „Връбница 1” и „Връбница 2” към Столична община – район Връбница.

Многогодишната школа по английски език е с млади преподаватели, а учебните занятия се провеждат не само в сградата на читалището, но и и като изнесено обучение, за по-голямо удобство на учениците, в сградата на 140 СОУ „Иван Богоров”, ж. к. „Обеля”.

Детската музикална школа включва занимания по китара, пиано, синтезатор, както и обучение по солфеж, като смело можем да кажем, че в нея са концентрирани подрастващи от целия район Връбница, като единствена такава.

Под покрива на читалището намират място за изява млади художници  в школата по изобразително и приложно изкуство; членовете на активния литературен клуб „Пегас” са на възраст от 7 до 77 години; творчески клуб „Вселена” обединява хора от различни етноси и смесени бракове с техните културни особености; а детска вокална група „Щурче” събира младите певчески таланти.